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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
21/03/2011 |
Data da última atualização: |
07/04/2011 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
PIEROZZI JÚNIOR, I.; TORRES, T. Z. |
Afiliação: |
IVO PIEROZZI JÚNIOR, CNPTIA; TÉRCIA ZAVAGLIA TORRES, CNPTIA. |
Título: |
Gestão por processos na Embrapa. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2010. |
Páginas: |
48 p. : il. |
Série: |
(Embrapa Informática Agropecuária. Documentos, 102). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A Gestão por Processos (GP), proposta de gerenciamento organizacional, surge a partir da segunda metade do século passado como alternativa ao modelo gestão por tarefas, que foi se inviabilizando na medida em que a economia global forçava, continuamente, as empresas a adotarem modelos de produção mais competitivos, ágeis e enxutos. Na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), esse movimento não foi diferente e sua internalização no ambiente corporativo acompanhou os movimentos de ajustamento de seus modelos de produção da pesquisa que, por sua vez, passaram a ser propostos, organizados e executados segundo a prática do Planejamento Estratégico (PE). O presente documento apresenta o itinerário que tem sido percorrido pela Embrapa na implantação da GP e inicia-se com um retrospecto histórico da evolução dos modelos de produção nas empresas e das formas de organização dos processos de trabalho; em seguida, apresenta-se uma rápida revisão dos modelos adotados pela Embrapa para organização do seu trabalho (fundamentalmente o processo de PD&I) e, para finalizar, contextualiza-se a forma como a GP, na Embrapa, vem sendo implementada, resumindo-se e discutindo-se algumas das iniciativas de implementação dessa prática na empresa. |
Palavras-Chave: |
Gestão por processos; Organização dos processos de trabalho. |
Thesaurus Nal: |
Administrative management; Organization of work. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/30130/1/doc102.pdf
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Marc: |
LEADER 01902nam a2200193 a 4500 001 1881624 005 2011-04-07 008 2010 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aPIEROZZI JÚNIOR, I. 245 $aGestão por processos na Embrapa.$h[electronic resource] 260 $aCampinas: Embrapa Informática Agropecuária$c2010 300 $a48 p. : il. 490 $a(Embrapa Informática Agropecuária. Documentos, 102). 520 $aA Gestão por Processos (GP), proposta de gerenciamento organizacional, surge a partir da segunda metade do século passado como alternativa ao modelo gestão por tarefas, que foi se inviabilizando na medida em que a economia global forçava, continuamente, as empresas a adotarem modelos de produção mais competitivos, ágeis e enxutos. Na Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), esse movimento não foi diferente e sua internalização no ambiente corporativo acompanhou os movimentos de ajustamento de seus modelos de produção da pesquisa que, por sua vez, passaram a ser propostos, organizados e executados segundo a prática do Planejamento Estratégico (PE). O presente documento apresenta o itinerário que tem sido percorrido pela Embrapa na implantação da GP e inicia-se com um retrospecto histórico da evolução dos modelos de produção nas empresas e das formas de organização dos processos de trabalho; em seguida, apresenta-se uma rápida revisão dos modelos adotados pela Embrapa para organização do seu trabalho (fundamentalmente o processo de PD&I) e, para finalizar, contextualiza-se a forma como a GP, na Embrapa, vem sendo implementada, resumindo-se e discutindo-se algumas das iniciativas de implementação dessa prática na empresa. 650 $aAdministrative management 650 $aOrganization of work 653 $aGestão por processos 653 $aOrganização dos processos de trabalho 700 1 $aTORRES, T. Z.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
15/02/2019 |
Data da última atualização: |
19/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RAKOCEVIC, M.; RIBEIRO, R. V.; MARCHIORI, P. E. R.; FILIZOLA, H. F.; BATISTA, E. R. |
Afiliação: |
MIROSLAVA RAKOCEVIC; RAFAEL VASCONCELOS RIBEIRO, IB-UNICAMP; PAULO EDUARDO RIBEIRO MARCHIORI, UFLA; HELOISA FERREIRA FILIZOLA, CNPMA; EUNICE REIS BATISTA, CNPMA. |
Título: |
Structural and functional changes in coffee trees after 4 years under free air CO2 enrichment. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Annals of Botany, v. 121, n. 5, p. 1065-1078, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1093/aob/mcy011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background and Aims: Climate forecasts suggest that [CO2] in the atmosphere will continue to increase. Structural and ecophysiological responses to elevated air [CO2] (e[CO2]) in tree species are contradictory due to species-dependent responses and relatively short-term experiments. It was hypothesized that long-term exposure (4 year) to e[CO2] would change canopy structure and function of Coffea arabica trees. Methods: Coffee plants were grown in a FACE (free air CO2 enrichment) facility under two air [CO2]: actual and elevated (actual + approx. 200 ?L CO2 L-1). Plants were codified following the VPlants methodology to obtain coffee mock-ups. Plant canopies were separated into three 50 cm thick layers over a vertical profile to evaluate their structure and photosynthesis, using functional-structural plant modelling. Key Results: Leaf area was strongly reduced on the bottom and upper canopy layers, and increased soil carbon concentration suggested changes in carbon partitioning of coffee trees under e[CO2]. Increased air [CO2] stimulated stomatal conductance and leaf photosynthesis at the middle and upper canopy layers, increasing water-use efficiency. Under e[CO2], plants showed reduced diameter of the second-order axes and higher investment in the youngest third to fifth-order axes. Conclusions: The responses of Arabica coffee grown under long-term exposure to e[CO2] integrated structural and functional modifications, which balanced leaf area loss through improvements in leaf and whole-plant photosynthesis. MenosBackground and Aims: Climate forecasts suggest that [CO2] in the atmosphere will continue to increase. Structural and ecophysiological responses to elevated air [CO2] (e[CO2]) in tree species are contradictory due to species-dependent responses and relatively short-term experiments. It was hypothesized that long-term exposure (4 year) to e[CO2] would change canopy structure and function of Coffea arabica trees. Methods: Coffee plants were grown in a FACE (free air CO2 enrichment) facility under two air [CO2]: actual and elevated (actual + approx. 200 ?L CO2 L-1). Plants were codified following the VPlants methodology to obtain coffee mock-ups. Plant canopies were separated into three 50 cm thick layers over a vertical profile to evaluate their structure and photosynthesis, using functional-structural plant modelling. Key Results: Leaf area was strongly reduced on the bottom and upper canopy layers, and increased soil carbon concentration suggested changes in carbon partitioning of coffee trees under e[CO2]. Increased air [CO2] stimulated stomatal conductance and leaf photosynthesis at the middle and upper canopy layers, increasing water-use efficiency. Under e[CO2], plants showed reduced diameter of the second-order axes and higher investment in the youngest third to fifth-order axes. Conclusions: The responses of Arabica coffee grown under long-term exposure to e[CO2] integrated structural and functional modifications, which balanced leaf area loss through improvements in l... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Área Foliar; Café; Dióxido de Carbono. |
Thesaurus NAL: |
Carbon dioxide enrichment; Climate change; Coffea; Leaf area; Plant architecture; Stomatal conductance; Transpiration. |
Categoria do assunto: |
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Marc: |
LEADER 02423naa a2200301 a 4500 001 2106099 005 2019-02-19 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1093/aob/mcy011$2DOI 100 1 $aRAKOCEVIC, M. 245 $aStructural and functional changes in coffee trees after 4 years under free air CO2 enrichment.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aBackground and Aims: Climate forecasts suggest that [CO2] in the atmosphere will continue to increase. Structural and ecophysiological responses to elevated air [CO2] (e[CO2]) in tree species are contradictory due to species-dependent responses and relatively short-term experiments. It was hypothesized that long-term exposure (4 year) to e[CO2] would change canopy structure and function of Coffea arabica trees. Methods: Coffee plants were grown in a FACE (free air CO2 enrichment) facility under two air [CO2]: actual and elevated (actual + approx. 200 ?L CO2 L-1). Plants were codified following the VPlants methodology to obtain coffee mock-ups. Plant canopies were separated into three 50 cm thick layers over a vertical profile to evaluate their structure and photosynthesis, using functional-structural plant modelling. Key Results: Leaf area was strongly reduced on the bottom and upper canopy layers, and increased soil carbon concentration suggested changes in carbon partitioning of coffee trees under e[CO2]. Increased air [CO2] stimulated stomatal conductance and leaf photosynthesis at the middle and upper canopy layers, increasing water-use efficiency. Under e[CO2], plants showed reduced diameter of the second-order axes and higher investment in the youngest third to fifth-order axes. Conclusions: The responses of Arabica coffee grown under long-term exposure to e[CO2] integrated structural and functional modifications, which balanced leaf area loss through improvements in leaf and whole-plant photosynthesis. 650 $aCarbon dioxide enrichment 650 $aClimate change 650 $aCoffea 650 $aLeaf area 650 $aPlant architecture 650 $aStomatal conductance 650 $aTranspiration 650 $aÁrea Foliar 650 $aCafé 650 $aDióxido de Carbono 700 1 $aRIBEIRO, R. V. 700 1 $aMARCHIORI, P. E. R. 700 1 $aFILIZOLA, H. F. 700 1 $aBATISTA, E. R. 773 $tAnnals of Botany$gv. 121, n. 5, p. 1065-1078, 2018.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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